Crenosoma vulpis (rævens lungeorm)

Det er en 0,5 – 1,5 cm lange orm, som inficerer bronchier og bronchioler hos ræve og hunde. Infektionen meget almindelig hos ræve og ses også hyppigt hos hunde i Danmark samt i resten af verden. I modsætning til den Franske hjerteorm (A. vasorum), giver infektion med rævens lungeorm kun sjældent alvorlig sygdom hos de smittede hunde.

Hundene smittes ved indtagelse af inficerede mellemværtssnegle der indeholder tredje larvestadie (L3) af parasitten. L3-larver vandrer gennem tarmvæggen, hvorfra de via leveren og lungekredsløbet til bronchioler og bronchier, hvor de færdigudvikles og etablerer sig som voksne lungeorm.

Kronisk hoste, ofte produktiv, er det dominerende symptom. Hundens almenbefindende er ofte rimelig upåvirket og behandlingen er meget effektiv. Det er meget vigtigt, at man skelner mellem den Franske hjerteorm og Rævens lungeorm når man finder parasitterne i afføringsprøverne fra hunden, da den videre undersøgelse, behandling og prognose afhænger af hvilken parasit hunden er smittet med.

Begrebet "hjertelungeorm" bruges ofte men er ikke et korrekt udtryk. Men når det anvendes dækker det over både den franske hjerteorm og rævens lungeorm.