Hypertrofisk kardiomyopati hos kat

Hypertrofisk kardiomyopati (HCM) er en hjertesygdom, hvor hjertemusklen fortykkes (hypertrofisk = fortykkelse, kardiomyopati = hjertemuskelsygdom). Sygdommen kan ses i forskellige stadier, fra begyndende fortykkelse til at markant fortykket hjerte med udvikling af alvorlig hjertesvigt.kat med HCMHCM er den hyppigste hjertesygdom hos kat. Perser, Maine Coon, Norsk Skovkat, British Shorthair o.a. er prædisponerede.

På ultralydsskanning kan dyrlægen se i hvor høj grad hjertet er forstørret og vurdere dets pumpeevne. Når hjertet vokser, bliver hjerteklapfunktionen kompromitteret, hvilket dyrlægen kan se vha. et fysisk princip, der kaldes farve-doppler. Hvis der er en utæthed, kan det aflæses ud fra farven, at blodet løber den forkerte vej, når hjerteklappen er lukket. En hjertedefekt som hypertrofisk kardiomyopati betyder, at hjertemuskulaturen fortykkes indad, der bliver således mindre plads til blodet inde i hjertekamrene og hjertets afslapningsfase forstyrres.

HCM hjerteNår hjertemusklen forstørres hos kat ses ofte en forstyrrelse af klapfunktionen mellem venstre for- og hjertekammer. Derved forhindres blodet i at pumpes ud i kropspulsåren, hvilket resulterer i en trykstigning i venstre hjertekammer. Endnu vigtigere er det, at klappen bliver utæt bagud, hvilket resulterer i tilbageløb af blod til forkammeret og evt. i væskeophobning i lungekredsløbet (vand i lungerne). Hjertesygdommen kan ændre hjerterytmen og reducere pumpeevnen, hvilket kan resultere i bl.a. besvimelsesanfald, svaghed og i de værste tilfælde pludselig død. I forbindelse med HCM ses ofte forekomst af blodpropdannelse i kropspulsåren, hvilket kan resultere i bl.a. lammelse af bagben pga nedsat eller ophørt blodtilførsel til området.

I de tilfælde, hvor dyrlægen finder det relevant, kan der behandles med hjertemedicin, der bedrer hjertets afslapningsproblemer og modvirker rytmeforstyrrelser. Vanddrivende medicin gives ved tilfælde med åndenød pga. vand i lungerne. Dyrlægen kan endvidere anbefale behandling med blodfortyndende medicin, eftersom HCM kan give anledning til dannelse af blodpropper Katte regulerer generelt selv deres motionsniveau, men streng fysisk motionering bør undgås. Det bør bemærkes, at sygdommen kan ses sekundært hos ældre katte med hyperthyreoidisme (dvs. forhøjet stofskifte), hvorfor der bør udtages en blodprøve til undersøgelse for dette (evt. forstørret skjoldbruskkirtel, forhøjet stofskiftehormonværdi i blodet).

Det frarådes stærkt, at syge dyr anvendes i avl!

Yderligere information om HCM hos kat kan hentes her fra siden.