Aortastenose hos hund

Aortastenose (AS) er en medfødt hjertesygdom, hvor kropspulsåren er forsnævret i varierende grad (aorta=kropspulsåre; stenose=forsnævring). Hjertesygdommen ses typisk hos de mellemstore til store hunderacer, som f.eks. Grand Danois, Rottweiler, Bouvier des Flandres, Dogue de Bordeaux, Amerikansk bulldog, Golden Retriever, Boxer, Schæfer, Newfoundlænder, Tysk Korthår, Samojede og Engelsk- og Staffordshire Bullterrier.

Ved ultralydsskanning af hjertet (ekkokardiografi) kan dyrlægen direkte undersøge, hvor defekten er placeret samt i hvilken grad hjertemusklen er forstørret (hypertrofieret). Det er ligeledes muligt vha. Doppler-skanning at måle blodets hastighed ved defekten. Normal blodhastighed ved kropspulsårens klapper er 1-2 meter/sek. Ved alvorlige tilfælde af AS ses hastigheder på 5-8 meter/sek. En hjertedefekt som Aortastenose resulterer i, at den mængde blod, der skal transporteres fra hjertet og ud i kroppen, skal gennem et forsnævret område. Dette kan sammenlignes med at sætte sin finger for en vandhane: Når vandet skal passere forbi etAortahasighed målt ved CW-dopplervæsentligt mindre areal, vil trykket mod ens finger stige, hvilket er det samme, der sker inde i hjertet, når blodet skal passere en mere snæver passage end ellers. Når trykket stiger, må hjertet arbejde hårdere end tidligere for at få blodet ud i kroppen, og da hjertet er en muskel vil denne med tiden blive større, når den udsættes for et øget arbejdspres (lidt ligesom at dyrke fitness).

Denne vækst af hjertemusklen kan resultere i beskadigede områder med karforandringer, celledød og bindevævsindlejring. Hjertesygdommen kan desuden give anledning til såkaldte rytmeforstyrrelser, der kan resultere i besvimelsesanfald, og i de værste tilfælde pludselig dødsfald. I de tilfælde, hvor dyrlægen finder det relevant, kan symptomatisk behandling komme på tale f.eks. med en såkaldt ß-blokker (= beta-blokker), der modvirker trykstigning og rytmeforstyrrelser. Støttebehandling som Q10, taurin og 3-fedtsyrer m.m. kan forsøges, selvom dokumentation for effekten af sådan behandling ikke findes pt.

I Danmark er der nu 2 hunderacer (Newfoundlænder og Dogue de Bourdeaux) der systematisk screenes for aortastenose inden de tages i brug i avl og hvor resultatet registreres i Dansk Kennel Klub. Flere racer bliver forhåbentligt føjet til listen så hjertesundheden hos disse hunderacer kan forbedres.

Yderligere uddybende information om aortastenose kan findes her på siden.