Mitralklapsygdom hos hund

Kronisk Myxomatøs Mitral Valvulær Sygdom

Kronisk myxomatøs mitral valvulær sygdom (MMVS eller endokardiose) er karakteriseret ved indlejring af bindevæv og fortykkelse af hjerteklappen mellem venstre for- og hjertekammer. Sygdommen kan have forskellige sværhedsgrader afhængigt af hvor utætte hjerteklapperne er. Hjertesygdommen er den mest almindelige hos voksne hunde og ses hyppigst hos små til mellemstore hunderacer som Cavalier King Charles Spaniel, Gravhund, Pudel, Chihuahua og Dansk-Svensk Gårdhund.

Diagnosen stilles ved at foretage en ultralydsundersøgelse af hjertet. Ved ultralydsskanningen kan dyrlæge se i hvilket omfang hjerteklapperne mellem venstre for- og hjertekammer er forandret og hvilken betydning dette har for hjertefunktionen. Afhængig af sygdommens sværhedsgrad når den opdages kan sygdomsforløbet være fra få måneder til mange år.

I de tilfælde hvor dyrlægen finder det relevant kan der behandles med hjertemedicin. Her bruges medicin der virker på hjertemuskulaturens evne til at trække sig sammen samt blodkarrenes evne til at udvide sig. Derudover kan væskeophobning i lungerne behandles med vanddrivende medicin. Andre typer af medicin kan også blive nødvendige i de svære tilfælde ligesom et foder med lavt saltindhold ofte anbefales til hund med hjertesygdom. I svære tilfælde kan det være aktuelt at begrænse hundens motionering men dog huske at hunden stadig skal have lov at være hund og have en god livskvalitet.

En mere detaljeret beskrivelse af sygdommen kan hentes i printer venlig udgave på denne hjemmeside.