Hvad er Myxomatøs mitral valvulær sygdom (MMVD)?

Hund med hjertesygdom - MMVD

MMVD er en klapsygdom, som er karakteriseret ved indlejring af bindevæv og fortykkelse af hjerteklappen mellem venstre hjertekammer og venstre forkammer. Det er altså klappen i venstre side, der påvirkes. Denne forandring af klappen medfører, at klappen bliver mindre bevægelig og ikke kan lukke helt tæt sammen. Sygdommen har forskellige sværhedsgrader afhængigt af hvor forandret og utæt hjerteklappen er.

Hvilke hunde får sygdommen MMVD?

Myxomatøs mitral valvulær sygdom (MMVD) er en hjertesygdom, som oftest er set hos mindre til mellemstore hund og ældre hunde. Sygdommen er hyppigere hos nogle racer såsom cavalier king charles spaniel, gravhund, puddel, dansk-svensk gårdhund og chihuahua.


Hvordan stiller man diagnosen MMVD?

Diagnosen vil blive stillet af en dyrlæge, som vil benytte forskellige metoder til at undersøge hjertet. Der vil blive lyttet på hjertet, hvor man vil kunne høre, om der er en mislyd, samt hvor den mislyd er højest. Allerede her vil dyrlægen have en ide om sværhedsgraden af sygdommen. Der  vil også blive foretaget en ekg-måling, som giver et overblik over, hvordan hjerterytmen ser ud.
Ultralydsscanning af hjertet er den undersøgelse, hvor vi vil kunne bedømme, hvilket stadie af sygdommen, der er tale om. På en ultralydsscanning vurderer man blandt andet hjertets størrelse, samt graden af utætheden. Dyrlægen vil her vurdere, hvilken betydning forandringerne i hjertet har for hjertefunktionen, og om der skal tages nogle medicinske tiltag.
Afhængig af sygdommens sværhedsgrad, når den opdages, kan sygdomsforløbet være få måneder til mange år.

Hvilken behandling er der af MMVD?

I Danmark behandler vi ikke MMVD kirurgisk men muligheden eksisterer i andre lande såsom England og Frankrig. I Danmark behandler vi medicinsk, alt afhængig af, hvilket stadie af MMVD hunden har.
Medicinen der anvendes, har en effekt på hjertemuskulaturens evne til at trække sig sammen, samt blodkarrenes evne til at udvide sig. Dette betyder altså, at når hjerte er blevet større grundet utætheden over hjerteklappen, så vil medicinen hjælpe med sammentrækningskræften af hjertet, så blodet pumpes rundt i systemet.
Hvis hunden er i et af de svære stadier, hvor der er blevet observeret vand på lungerne, så behandler man med vanddrivende medicin. Dette vil hjælpe med at fjerne vandet fra lungerne. I sådanne tilfælde er det altid en god ide, at tage røntgen af lungerne og tage blodprøver for vurdering af almenstatus.
Afhængig af hvilket stadie hunden er i, kan det være aktuelt at begrænse motionering.

Hvad er symptomerne på MMVD?

  • Bliver hurtigere træt på gåture
  • Tager længere tid om at få vejret efter gåture
  • Hoste om morgenen, lige når hunden vågner
  • Hoste hele dagen
  • Tiltagende træthed

Hvordan stilles diagnosen?

Diagnosen stilles ved at foretage en ultralydsundersøgelse af hjertet. Ved ultralydsskanningen kan dyrlæge se i hvilket omfang hjerteklapperne mellem venstre for- og hjertekammer er forandret og hvilken betydning dette har for hjertefunktionen. Afhængig af sygdommens sværhedsgrad når den opdages kan sygdomsforløbet være fra få måneder til mange år. Andre undersøgelser kan også være nødvendige for eksempel røntgenbilleder af hjertet og lungerne. 

I de tilfælde hvor dyrlægen finder det relevant kan der behandles med hjertemedicin. Her bruges medicin der virker på hjertemuskulaturens evne til at trække sig sammen samt blodkarrenes evne til at udvide sig. Derudover kan væskeophobning i lungerne behandles med vanddrivende medicin. Andre typer af medicin kan også blive nødvendige i de svære tilfælde ligesom et foder med lavt saltindhold ofte anbefales til hund med hjertesygdom. I svære tilfælde kan det være aktuelt at begrænse hundens motionering men dog huske at hunden stadig skal have lov at være hund og have en god livskvalitet.

En mere detaljeret beskrivelse af sygdommen kan hentes i printer venlig udgave på denne hjemmeside.