Dilateret kardiomyopati er den hyppigste hjertesygdom hos store hunderacer 

Dilateret kardiomyopati (DCM) skyldes, at hjertemuskelcellerne er syge. (dilateret=udvidet; kardiomyopati = hjertemuskelsygdom). Sygdommen kan ses i forskellige stadier fra begyndende tegn på hjerteforstørrelse til fremkomst af et markant forstørret hjerte med pumpesvigt. Hjertesygdommen ses hyppigst hos Cocker spaniels, samt de større hunderacer og gigantracerne, som f.eks. Dobermann, Riesen Schnauzer, Flatcoated Retriever, Grand Danois, Irsk Ulvehund, Broholmer, Mastiff, St. Bernhard, Newfoundlænder, Schæfer og Boxer.

Der ses en overvægt af hanhunde med sygdommen og sygdommen debuterer typisk i 4-8 års alderen. Hos visse racer ses sygdommen dog lige hyppigt hos hanhunde og tæver. Diagnosen stilles ved, at der foretages auskultation (dvs. der lyttes på siden af brystkassen med et stetoskop), EKG (dvs. et hjertekardiogram) samt skanning af hjertet (dvs. visualisering af hjertets indre strukturer ved hjælp af lydbølger). Ved ultralydsskanningen kan dyrlægen se i hvor høj grad hjertet er forstørret og vurdere dets pumpeevne. Når hjertet udvides, bliver hjerteklapperne utætte, hvilket dyrlægen kan se, når blodet kodes med farver via et fysisk princip, der kaldes farve-doppler.

En hjertesygdom som dilateret kardiomyopati skyldes, at hjertemuskelcellerne er syge og ikke evner at arbejde normalt, hvorfor hjertemuskulaturen gradvist bliver mere og mere udvidet og arbejder tilsvarende dårligere. DCM udvikles gradvist over måneder til år, og betydningen af sygdommen afhænger af hvilket udviklingsstadie lidelsen er nået, når den diagnosticeres af dyrlægen. D.v.s. får dyret konstateret et tidligt stadie af DCM, vil det være mindre påvirket, end hvis lidelsen først konstateres, når dyret præsenteres med synlige tegn på hjertesvigt. 

Lungeødem hos hund med hjertesvigtDCM vil resultere i vægttab, træthed, nedsat tolerance overfor motion, åndenød og hoste. I de tilfælde, hvor dyrlægen finder det påkrævet, kan der behandles med hjertemedicin der både virker på hjertets sammentrækningsevne og udvidende på blodkarrene. Denne behandling kombineres ved tilfælde af væskeophobning med vanddrivende behandling. Derudover kan i de enkelte tilfælde komme på tale at give medicin der virker udvidende på blodkarrene og kontrollerer hormon-ubalancen, samt hjerterytmeregulerende behandling der indvirker på hjertets sammentrækningsevne samt kontrollerer hjertefrekvensen. Det kan desuden være hensigtsmæssigt at tildele et foder med nedsat indhold af salt i alvorlige tilfælde. Yderligere information om Dilateret kardiomyopatihos hund kan hentes her fra siden.