Coronavirus Information på dansk / Information in English

Mitralklapsygdom hos Bullterrier – Københavns Universitet

kardiologi > Nyheder > 2010 > Mitralklapsygdom hos B...

1. januar 2010

Mitralklapsygdom hos Bullterrier

Mitralklapsygdom hos Bullterrier (projektet er afsluttet 2012)

Mitralklapdysplasi (MD) er en relativ sjældent forekommende hjertelidelse hos hund, der ses hos især Bull Terrier og andre store hunderacer. Mitralklappen adskiller forkammer og hjertekammer i venstre side af hjertet og sørger for, at blodet pumpes den rette vej ud af hjertet. MD er højst sandsynligt en genetisk hjertelidelse, der kan skyldes en bindevævsdefekt, der resulterer i, at hjerteklappen bliver gradvist forandret over tid. Denne forandring resulterer i, at klappen bliver fortykket, forkortet eller på anden vis unormal i sin funktion. Klappen kan således ikke slutte tæt, hvilket resulterer i et tilbageløb af blod fra hjertekammer til forkammer under hjertets sammentrækning. Tilbageløbet fører til, at forkammeret forstørres pga. den øgede mængde blodtilførsel/det øgede tryk. Hjertet vokser gradvist, og til sidst er pumpefunktionen meget påvirket og der udvikles hjertesvigt.

Der er i dag mange ubesvarede spørgsmål omkring mitralklapdysplasi både hos hund og menneske. Det er derfor vigtigt at forske i denne alvorlige hjertesygdom for at opnå viden om udbredelsen, årsag og bedre behandlingsmuligheder samt etablere vidensbaserede avlsanbefalinger.

Hvilke hunde er vi interesseret i at undersøge?

· Bull Terriere i alderen 2-8 år af begge køn

For at undersøgelsen kan gennemføres uden for meget stress for din/jeres hund, er det vigtigt, at du skønner, at din hund accepterer at blive holdt i fremmede omgivelser og evt. får taget en blodprøve.

Hvilke undersøgelser bliver du/I tilbudt?

Vil du/I deltage i vores projekt, vil følgende undersøgelser foretages vederlagsfrit:

- Klinisk undersøgelse, hvor der lyttes på hjertet (auskultation)

- Måling af blodtryk

- Udtagelse af blodprøver (BUN/Crea ikke inkluderet)

- Analyse af urinprøve (UPC ratio ikke inkluderet)

- Ultralydsskanning af hjertet