LUPA logo

LUPA

LUPA projektet (afsluttet 2011)

Din hund kan måske være med til at hjælpe mennesker med hjerteproblemer!

Ifølge en legende opfostrede hunulven LUPA de to tvillingebørn Romulus og Remus - Roms grundlæggere - ved at lade dem drikke hendes mælk.LUPASom et symbol på denne gestus er Lupa også navnet på et fælles Europæisk forskningsprojekt. Projektet studerer arvelige sygdomme hos hunde i håb om at det kan bibringe med ny viden om de tilsvarende sygdomme hos mennesker samt etablere DNA diagnostiske tests af arvelige sygdomme hos både mennesker og dyr.

I fem lande i Europa (herunder Danmark) arbejdes der med hjerte-kar sygdomme hos hunde og mennesker. I den forbindelse skal 1000 hunde undersøges grundigt for blandt andet blodtryk, hjertesygdomme, sukkerindhold i blodet og meget mere.

Hunde af racerne Newfoundland og Labrador bliver undersøgt i Danmark. Hvis din hund opfylder nedenstående kriterier er der god grund til at kontakte os og høre om mulighederne for at deltage i undersøgelsen:

Din hund skal være:

  • Intakt tæve (ikke steriliseret)
  • Mellem 2 og 5 år gammel
  • Normal af vægt
  • Sund og rask
  • Fodres med tørfoder af god kvalitet

Grunde til at deltage:

  1. Din hund får et gennemgribende sundhedstjek fra snudespids til haletip. Der bliver udtaget blod og urinprøver der analyseres for en lang række parametre, der måles blodtryk og bliver foretaget en ultralydsundersøgelse af hjertet.
  2. Du bidrager med vigtig og grundlæggende viden om det normale hos hunde af din race. Dermed bliver vi som dyrlæger bedre til at vurdere normalt fra unormalt
  3. Den viden der opnås kan forhåbentlig være med til at redde liv hos hunde og i sidste ende også mennesker.

LUPA projektgruppen kan kontaktes via denne hjemmeside. Gruppen består af dyrlæger med speciale i genetik og hjertesygdomme.